El mindfulness, conegut popularment com una forma de meditació, és la capacitat de l’ésser humà d’autoregulació atencional. “Si intentam frenar els pensaments -en tenim fins a 40.000 al dia-, aquests agafen més força; allò que hem de fer és mirar-los a la cara i dir-los que no ens interessen”, explica el psicòleg i investigador de la UIB Josep Luis. No es tracta de canviar la realitat, sinó de canviar-ne la vivència.

L’objectiu principal d’aquesta pràctica és oferir una major qualitat de vida a la població estabilitzant i incrementant la seguretat en un mateix i desenvolupant i enfortint l’empatia cap als altres. Entre els objectius específics, hi ha la reducció de l’estrès, la millora del descans, reconèixer la consciència de les sensacions corporals i regular la impulsivitat, entre molts altres.

El ‘mindfulness’ i la sanitat

El professor emèrit de Medicina de la Massachusetts University Medical School, Jon Kabat-Zinn, va iniciar un estudi introduint les tècniques del mindfulness a persones que patien fibromiàlgia, malaltia reumàtica que afecta el sistema musculoesquelètic i que provoca dolor crònic. Els resultats varen ser molt positius i a partir d’aquell moment es va començar a fer recerca.

El mindfulness, avui dia, és una pràctica avalada per la comunitat científica. De fet, en els darrers deu anys, s’han realitzat més de 5.000 estudis que hi estan relacionats.

El psicòleg Josep Luis ha treballat amb un programa de mindfulness als hospitals de Son Espases i el Comarcal d’Inca amb la intenció d’alleujar el dolor a pacients amb fibromiàlgia. “També hem introduït les teràpies anomenades de tercera generació amb l’objectiu que els malalts deixin de dependre d’un psicòleg o d’un psiquiatre i siguin capaços d’autoregular-se”, diu Luis.

Pollença, municipi ‘mindful’

Els científics i investigadors volen acostar aquesta pràctica a tota la societat per tal de reduir l’ansietat, l’estrès i les depressions i crear així una societat més propera a la felicitat.

Basant-se en el model mindful del Regne Unit, el mes de juny del 2017 es va començar a redactar el projecte ‘Pollença, municipi mindful ’, que el 30 de novembre del 2017 va ser aprovat en ple per l’Ajuntament pollencí. “Una fita històrica i sense precedents”, apunta Luis.

Entre els aspectes positius d’aquesta declaració, destaca que Pollença s’avança al futur moviment mindfulness com a model de societat conscient i “el municipi creixerà dins una proposta més de desestacionalitat turística i, sobretot, cultural”.

La intenció és, en el termini d’un any, aplicar el mindfulness a diferents àmbits del municipi, tals com educació, sanitat, esport o vida quotidiana, entre d’altres. Per a això, es faran un seguit de cursos, tallers i conferències dirigits a professors, pares i mares, associacions, cuidadors i familiars de persones dependents, personal de serveis, corporació municipal, funcionaris i treballadors de l’Ajuntament, Policia Local, etc. Per tal d’arribar a la població general, es començarà per la base, és a dir, pels infants. Per aquest motiu, el primer programa que s’ha posat en marxa és el relacionat amb la comunitat educativa.

A les aules

Els professors de Pollença i alguns de sa Pobla, Muro i Alcúdia han realitzat un curs de cinc sessions i ara són ells els que tenen les habilitats per poder posar-ho en pràctica a les aules. Es preveu que les tècniques assolides del mindfulness ajudin a solucionar la problemàtica del bullying escolar, ja que la persona que està immersa dins aquesta pràctica desenvolupa l’empatia. Un altre benifici de l’aplicació d’aquest programa dins les aules és que pot fer disminuir el consum de drogues, perquè si es reforça l’autoestima no se cerquen estímuls externs. Ara és el torn dels pares i dels infants per practicar-ho a casa, tant en l’àmbit familiar com a les aules. Pares i professors hauran de continuar practicant i emplenar un qüestionari al llarg de l’any per tal de fer-ne un seguiment, extreure’n les dades i analitzar l’efecte del programa.

El programa continua

A banda d’aplicar aquesta pràctica a les aules, el programa està enfocat perquè arribi a gran part de la població pollencina, començant pels infants i arribant a la gent gran. Per això, Josep Luis i el centre d’Afama (Associació de familiars i malalts d’alzhèimer) organitzen unes jornades que combinen el mindfulness i l’alzhèimer.

Del 21 al 30 de setembre tindrà lloc el I Congrés d’alzhèimer i mindfulness que organitza Afama. Durant aquests deu dies, hi haurà un seguit d’activitats relacionadels amb el mónmindful.

L’objectiu principal és reduir l’avanç d’aquesta malaltia tant com sigui possible. Que la malaltia es pugui estabilitzar i aconseguir que no avanci gradualment suposarà un augment en la qualitat de vida dels usuaris del centre, la qual cosa és molt positiva. Un dels ponents al congrés serà el psicòleg gerontològic Domingo Quintana, qui realitza un estudi per esbrinar com es pot aturar el deteriorament cognitiu que provoca aquesta malaltia sense la necessitat de dependre de medicaments.

 

Font: Diari Ara Balears